Mieszam 4 składniki i po chwili mam tani, pyszny obiad. Kluski kładzione kocha cała moja rodzina
Włoskie makarony wkroczyły tłumnie do naszych sklepów. Są wygodne w przygotowaniu i całkiem smaczne, jednak nie ma to jak nasze polskie kluski. Wymienić wystarczy tylko kluski lane, kluski szare, kluski śląskie czy kopytka, a ślinka sama cienkie na myśl o nich. Dziś proponujemy wam nieco już zapomniane kluski kładzione. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też potrafią zagrać rolę główną.
Co to są kluski kładzione?
Kluski kładzione to bardzo proste kluski, robione z 4 składników mąki, jajek, wody lub mleka i soli. Czyli podobnie, jak kluski lane. Różnica polega tylko na tym, że ciasto na nie powinno być gęściejsze, tak by dało się je kłaść łyżką wprost na gorącą wodę. Stąd też ich nazwa. Te nieco bezkształtne kluseczki smakują naprawdę obłędnie, a na ich przygotowanie potrzebujesz dosłownie 15 minut.
Przepis na kluski kładzione
Przygotowanie tych klusek zawsze zaczynam od nastawienia dużego garnka z wodą. Zanim się zagotuje, ja mam już gotowe ciasto na kluski.
Przepis: Kluski kładzione
Domowe kluski z 4 składników
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szklanki wody lub mleka
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę i dużą szczyptę soli, dodaj jajka, wymieszaj. Mieszając dolewaj tyle wody, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
- Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto nabieraj łyżką maczaną w gorącej wodzie i kładź na wrzątek kluski. Możesz sobie przy tym pomóc drugą łyżką. Całość zamieszaj, gotuj na średnim ogniu, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotuj je jeszcze minutę. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.
Z czym podawać kluski kładzione?
Kluski kładzione są doskonałym dodatkiem do zup i mięs z sosami, np. gulaszu. Można je też podać z sosem grzybowym, pomidorowym czy innym ulubionym. Świetnie także smakują jako samodzielne danie. Wystarczy polać je masłem, kwaśną śmietaną, boczkiem zrumienionym z cebulą czy tartą bułką przesmażoną na maśle.